içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin adı Sezai KARAKOÇ Edebiyat Fakültesi oldu.

16 Kasım 2021 tarihinde hayatını kaybeden Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden ünlü şair, yazar ve düşünce adamı “Sezai Karakoç’un isminin ‘ Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesine verilmesine Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kararı verildi.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin adı Sezai KARAKOÇ Edebiyat Fakültesi oldu.
Haberi Sesli Dinle

 

 

Taşkın Çulcu

Sezai Karakoç kimdir?

Sezai Karakoç ya da kimlikteki adıyla Ahmet Sezai 1933’de Diyarbakır/Ergani’de doğdu. İlkokulu Ergani’de, ortaokulu Diyarbakır ve Maraş’ta, liseyi Gaziantep’te okuyan ve Ortaokul yıllarında Büyük Doğu okuyucusu olan Karakoç, 1950'li yıllarda Necip Fazıl ile tanıştı. O yıllarda derginin sanat edebiyat sayfalarını yönetti. Burslu öğrenci olarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1955’de bitiren Karakoç, 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu.

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı adına birçok önemli eser bırakmıştır. Kaleme aldığı eserleri başta şiirleri olmakla beraber tiyatro, hikâye, inceleme, deneme, çeviri, düşünce, günlük yazılar, röportaj ve belgesel dallarındadır.  

Sezai Karakoç, 1960’ta “Diriliş” edebiyat ve kültür dergisini çıkardı. 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu.

Türk düşünce hayatına “Diriliş” kavramını kazandıran Karakoç, İnsanlığın Dirilişi, Ruhun Dirilişi, Diriliş Neslinin Âmentüsü, Dirilişin Çevresinde isimli eserleriyle bu fikri kitlelere deklare etti.

Tarih: 17-05-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum